������ - ������������������������

Το Δ.Σ της Ένωσης σας εύχεται ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΙΟΝΙΑ !!

  Η  νέα  χρονιά  μας ήρθε  με  λίγα  χιόνια αλλά και κλειστά ακόμη  τα χιονοδρομικά κέντρα .

Ελπίζουμε  ότι  όπως έχει  εξαγγελθεί  ίσως  επιτραπεί   η λειτουργία  τους  στις  15 Ιανουαρίου  αναλόγως   πάντα  των υγειονομικών  συνθηκών  που  θα επικρατούν .

Δυστυχώς  και  ο κλάδος  μας αντιμετωπίζει  πολύ  σοβαρά  προβλήματα  αφού  και   οι χειμερινές   δραστηριότητες  έχουν σταματήσει από τον  Μάρτιο του  2020.

Ήδη  έχει  ξεκινήσει  μία  πρωτοβουλία  συναδέλφων, επιχειρήσεων  και φορέων  στην οποία συμμετείχαμε  και  εμείς , η  οποία  είχε  ως  στόχο  την ενημέρωση  των αρμόδιων  υπουργείων  σχετικά  με  τα προβλήματα που  έχει δημιουργήσει  το  κλείσιμο  των χιονοδρομικών  κέντρων . Hπρώτη  ενημερωτική διαδικτυακή συνάντηση- συζήτηση  έγινε με  τους υπουργούς  κ.κ. Α. Γεωργιάδη και Θ. Σκυλακάκη,  για την ασφαλή  επαναλειτουργία  τους , εύρεση  τρόπων  ενίσχυσης  των  πληττόμενων επιχειρήσεων  αλλά  και  κατάθεση προτάσεων  για την ανάπτυξη του  χειμερινού – χιονοδρομικού   τουρισμού.

  Η  Ένωσή  έχει λάβει μέρος  σε πολλές  παρόμοιες  συναντήσεις καταθέτοντας  πάντα προτάσεις  για την ανάπτυξη και οργάνωση των χιονοδρομικών κέντρων , αλλά δυστυχώς δεν μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει  καμία συγκεκριμένη πολιτική.

 Βεβαίως δεν θα σταματήσουμε  τις  προσπάθειές  μας  προκειμένου  να ενημερώνουμε  τους  αρμόδιους  φορείς για  αυτή  την αναγκαιότητα και θα ξεκινήσουμε  και πάλι μία  νέα προσπάθεια προς  αυτή  την κατεύθυνση.

 Πιστεύουμε  ότι η καταγραφή  των προβλημάτων στο χώρο  του χειμερινού τουρισμού και ειδικότερα του χιονοδρομικού και η απόκτηση επιτέλους Εθνικής  πολιτικής , πρέπει να γίνει με  ευθύνη  αρμόδιων υπουργείων Τουρισμού, Ανάπτυξης, Αθλητισμού των  Περιφερειών  και βεβαίως  με την συμμετοχή  φορέων  και ατόμων με ειδικές  γνώσεις  που σχετίζονται με το  αντικείμενο.

- Η  Ένωσή  μας   απέστειλε  προς  την  Γ.Γ.Α  επιστολή  με την  οποία  συνηγορούσαμε   στο αίτημα της  Ελληνικής   Ομοσπονδίας   Χειμερινών  Αθλημάτων ( Ε.Ο.Χ.Α),  να  ανοίξει  τουλάχιστον ένα  χιονοδρομικό κέντρο, η ΄΄Βασιλίτσα΄΄  που  είναι  της  Γ.Γ.Α , μόνο  για την προπόνηση  των  αθλητών .

- Επίσης  στείλαμε  επιστολή  προς τον Υφυπουργό  Αθλητισμού κο.  Λευτ. Αυγενάκη  με  την οποία  προτείναμε  να  ανοίξουνε  τρία χιονοδρομικά  κέντρα ( Βόρας  , Βασιλίτσα , Παρνασσός )  για την καλύτερη    εξυπηρέτηση  των   σωματείων  προκριμένου  να προπονηθούν  οι  αθλητές

 

 

Η Απάντηση της Γ.Γ.Α.

 

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, αγαπητέ φίλε Γιώργο,

 

Μου ανέθεσε ο Υπουργός να απαντήσω στην επιστολή σας με αρ. πρωτ. 751/31.12.2020 ως συντονιστής της Υγειονομικής Επιστημονικής Eπιτροπής της ΓΓΑ.

 

Σε σχετικό αίτημα της ΕΟΧΑ απαντήσαμε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε καταρχήν με τους αθλητές της εθνικής ομάδας όπως γίνεται και για τα άλλα αθλήματα. Η ΕΟΧΑ μας έστειλε μέσω της ΕΟΕ τη λίστα των αθλητών που θα κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων της Βασιλίτσας οι οποίοι εντός των ημερών θα ειδοποιηθούν . Από κει και πέρα, ανάλογα με τη γενικότερη επιδημιολογική εικόνα της χώρας θα ανοίγει σιγά σιγά και για τους άλλους αθλητές της ομοσπονδίας, πάντα με την έγκριση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων που κάνει την τελική εισήγηση στην κυβέρνηση ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο που δημιουργεί η κάθε δραστηριότητα και ανάλογα πάντα με τη συνολική εικόνα της επιδημίας και τις αντοχές του συστήματος υγείας στη χώρα μας.

 

Ευχαριστώ πολύ για την συνεργασία, χρειάζεται λίγο ακόμα υπομονή τώρα που βλέπουμε «φως στην άκρη του τούνελ»…

 

Με εκτίμηση,

 

Γιώργος Μαυρωτάς