Νέα - Ανακοινώσεις

AVIEMORE SCOTLAND Συνέδριο ISIA 2010

2010/10/10

AVIEMORE SCOTLAND

Συνέδριο ISIA 2010

Το συνέδριο κύλησε σύμφωνα με τα θέματα ημερήσιας διάταξης, τα κυρίως θέματα που συζητήθηκαν και παρουσιάστηκαν είναι τα εξής:

Η ISIΑ αναπτύσσει βάση δεδομένων επαγγελματιών για την καταγραφή και αρχειοθέτηση κάθε ένωσης μέλους της ανά χώρα, γνωστικό αντικείμενο (Σκι, Σνοουμπορντ, κλπ), επίπεδο Δασκάλου ή προπονητή και παρακαλεί τις χώρες μέλη της να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο.

Παράλληλα δημιουργεί επιτροπή ελέγχου διεξαγωγής σχολών Δασκάλων- Προπονητών Χιονοδρομίας, ώστε να διεξασφαλίζεται το επίπεδο των επαγγελματιών (standard minimum) και το ISO της κάθε χώρας. Αν η Χώρα δεν αποκτήσει ISO, τότε παραμένει μέλος της ISIA ως “OBSEVER” .

Οι ενδιαφερόμενες χώρες θα πρέπει να αιτηθούν τον έλεγχο, και να καταβάλουν 1500 Ευρω στην ISIA, πληρώνοντας την διαμονή και διατροφή της ομάδας Ελέγχου.

Για το ISIA Card, μόνο 8 χώρες έχουν τα στάνταρτ μέχρι σήμερα.

Μεγάλη συζήτηση έγινε γύρω από το εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση σύστημα αξιολόγησης επαγγελματιών χιονοδρομίας, γνωστό ως Eurotest, Eurosecurity & Europro. Όλες οι Αλπικές χώρες συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρχει Οριζόντιο επίπεδο αναγνώρισης επαγγελματιών χιονοδρομίας πράγμα που δεν εξασφαλίζεται από την ISIA. Η Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία, το Βέλγιο, η Αγγλία και η Γερμανία έχουν ασπαστεί τον ανώτερο θεσμό, ενώ οι Αμερικανοί και οι Αργεντινοί δεν συμφωνούν να μετέχουν στα Ευρωπαϊκά συστήματα και θέματα.

Η ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλες έχει εγκρίνει την το Eurotest, Eurosecurity & Europro, έτσι όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να συμφωνήσουν με αυτό.

Ως γενική παρατήρηση, το θέμα είναι η ασφάλεια των μαθητευόμενων και όχι η ταχύτητα του δασκάλου (Το Eurotest απαιτεί ανοιχτήρι διαδρομής με λιγότερο από 50 βαθμούς FIS και επιτυχείς κρίνονται οι άντρες που έχουν μέχρι 18% του χρόνου και οι γυναίκες αναλογικά με 24%) . Οι υποψήφιοι που έχουν κάτω από 100 βαθμούς FIS (active) για τους άνδρες και κάτω από 85 για τις γυναίκες, απαλλάσσονται από το Τεστ.

Αποσύρθηκε από το Προεδρείο του συνεδρίου το αίτημα αποκλεισμού της Γαλλίας από την ISIA, οι Γάλλοι και Αυστριακοί δεν συμφώνησαν, το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία, και οι Γάλλοι παραμένουν μέλη.

Αφού καταθέσαμε παράπονα και τα ΦΕΚ που αφορούν στην Ελληνική Νομοθεσία περί Σχολών Χιονοδρομίας (2006) και Δασκάλων Προπονητών (2008) Ζητήθηκε επισήμως συγνώμη από τους Γάλλους για την άγνοια τους της Ελληνικής νομοθεσίας. Το θέμα θα γραφτεί στα πρακτικά του συνεδρίου.

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του συνεδρίου INTERSKI 2011 που θα γίνει στο St Anton με κύριο ενδιαφέρον στην εξέλιξη της χιονοδρομίας, την φθίνουσα πορεία της και το Μάρκετινγκ που πρέπει να αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση. Έναρξη εγγραφών σύνεδρων 15/09/2010 και λήξη 15/11/2010.

Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός 2010 με εξαίρεση τις δαπάνες που προβλέπονται για δικαστικά δαπάνες.

Έγινε παρατήρηση απο μας και διόρθωση της ονομασίας χώρας από «Μακεδονία» σε FYROM, και δεν εγκρίθηκε να γίνουν μέλη της ISIA.

Καινούργιο Μέλος της ISIA ως OBSEVER για τα 2 επόμενα χρόνια η Κορέα.